Het Land Van de Glimlach

Het Land van de Glimlach

Lisa, de dochter uit een adellijke Weense familie, wordt verliefd op de Chinese prins Sou Chong en verlaat Wenen om hem te volgen naar China. Daar worden beiden zich bewust van de onverenigbaarheid van hun karakters en de onoverkomelijke verschillen tussen de westerse en oosterse cultuur. Die tegenstellingen leiden tot een bitter conflict en het tragische einde van hun liefdesverhaal. Lisa’s exotische droom vervliegt, en verteerd door heimwee naar haar vroegere leventje, keert ze ontgoocheld terug naar haar mooie blauwe Donau. De prins blijft alleen achter en tracht zijn pijn te lenigen met een ‘Immer nur lächeln’, zoals de Chinese gewoonte het volgens het toenmalige clichébeeld voorschreef, altijd maar lachen of glimlachen, wat er in het leven ook moge gebeuren. Andere onverwoestbare aria’s uit deze operette zijn ‘Meine Liebe, deine Liebe, die sind beide gleich’ en ‘Dein ist mein ganzes Herz’!

Creatief Team

Bram De Beul

Regie & Choreografie

Bram studeerde af als master in de bewegingswetenschappen aan de KUL met specialisatie in dans. Hierna verdiepte hij zich verder in dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten op de jazz- en musicalafdeling. Voor klassiek ballet trainde hij bij Marie Louise Wilderijckx. Hij danste bij verscheidene dansgezelschappen in binnen- en buitenland o.a. bij het Landestheater Linz (Mercutio in Romeo en Julia), Cie Choreonyx in Parijs (Bruce Taylor) en Ballet actuel in Toulouse (Nathalie Bard). Hij werkte als danser in verschillende opera en operette producties in binnenen buitenland o.a. “Spuren Der Verirrten” (Linz), “Les Troyens”, “Platée”, “Yevegeni Onegin” (DNO, Amsterdam), “Peter Grimes” (Vlaamse Opera, Opera de Oviedo, Deutsche Oper Berlin), “Akhnaten” (Vlaamse opera), Aïda(De Munt), “Die Ungarische Hochzeit”, “Die Lustige Witwe”, “Saison in Salzburg”(Lehar Festival, Oostenrijk). In de meer commerciële sector was hij te zien als danser in musicals als ”Dans der vampieren” (Music Hall, Antwerpen), "Hello Dolly", “My Fair Lady” (Lehàr Festival, Oostenrijk), “Hans Klok: Circus Hurricane met High” en in verschillende videoclips van studio 100, BBC en Ded’s it. Bram was eveneens te zien als danser en dance captain bij Showballet Imperio aan boord van de MS Deutschland en MS Europa. Momenteel is Bram voornamelijk bezig met zijn eigen “Vilja Duo” waarmee hij dans en luchtacrobatie brengt, sinds de oprichting waren ze al te gast op verschillende concerten, events, circusvoorstellingen,… in België, Nederland, Duitsland en Oostenrijk; zo zijn ze dit seizoen o.a. ook verbonden als luchtacrobaten bij “Opera Royal de Wallonie” voor hun productie van “Carmen”. Naast zijn job als uitvoerend danser is hij ook een veelgevraagd docent ballet en jazzdans.

Frank Boonen

Muzikale leiding

Frank Boonen (Diest°1976) leerde zijn eerste trommelroffels binnen de K.H. St.Isidorus Deurne-Diest. Aan de Gemeentelijke muziekacademie van Tessenderlo behaalde hij, met grote onderscheiding, het einddiploma en de gemeentelijke medaille slagwerk in de klas van Aloïs Verbeeck. Ondertussen trok hij ook naar de muziekacademie van Diest waar hij bastuba studeerde bij Argo Penné. Aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen behaalde hij in de klas van Hendrik-Jan Renes het diploma “Meester in de Muziek, optie bastuba”. Aan datzelfde conservatorium studeerde Frank Harmonie- en Fanfaredirectie bij Dirk De Caluwé en Jan Hadermann. Reeds op zijn zeventiende werd hij dirigent van Jeugdharmonie Dorna Musica uit Deurne-Diest. Momenteel is hij dirigent van K.H. St.Isidorus uit Deurne-Diest. Ook in het muziektheater is Frank werkzaam als dirigent. Hij dirigeerde producties als The Wiz, The Hunchback, De zotte liefde van Meneer Perdu, Op de purp’ren hei, Viktoria en haar Huzaar, Der Fidele Bauer. Sinds september 2015 is Frank aangesteld als muziekaal leider van het Vlaams Muziek Theater waarmee hij vanaf februari 2018 langs de Vlaamse theaterzalen trekt met de succesoperette “De Vogelhandelaar”. Als freelance muzikant was hij actief bij diverse orkesten en ensembles o.a. deFilharmonie, Brussels Philharmonic, de Munt, de Vlaamse Opera, Il Novecento, The Robert Groslot Gala Orchestra, der Wiener Tachenoper, het Gabriëli koperensemble, Muziektheater Transparant, het Gents Publiekstheater, theaterhuis Hetpaleis,… Momenteel is hij als koperleraar verbonden aan de Kunstacademie van Dilsen-Stokkem en de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik.

An Janssens

Koorleiding

An studeerde notenleer, dwarsfluit, piano en zang aan de Stedelijke Muziekacademie te Wilrijk. Zij behaalde haar Meesterdiploma voor zang en kamermuziek aan het Lemmensinstituut o.l.v. Dina Grossberger, Werner Van Mechelen en Lieve Vanhaverbeke. Ze volgde verscheidene meestercursussen bij o.a. Mia Besselinck, Rachel Ann Morgan en Jard Van Nes. Zij was mede-oprichtster van “ ’t Muziekburo vzw”. Ze werkten verscheidene projecten uit waaronder “Das Weib macht keine Kunst, aber den Künstler”, een voorstelling rond de figuur van Alma Mahler, in samenwerking met actrice Greet Samyn en regisseur Charlotte Vanhecke (coproductie met het RITS, filmhogeschool Brussel). In 2005 creëerde het liedduo An Janssenss-Jan Lust een speciaal voor hen door Ben Kass gecomponeerde cyclus op tekst van Shakespeare. Sinds september 2005 is ze regelmatig als koorzanger te gast bij de Koninklijke Muntschouwburg, Brussel. Daarnaast is ze vast verbonden aan Aquarius, kamerkoor o.l.v. Marc Michael De Smet. Sinds 2003 is ze verbonden aan de EuropaChorAkademie, Bremen Zij verleende haar medewerking aan de producties van “La Traviata” o.l.v. Daniel Harding en “Die Entführung aus dem Serail” o.l.v. Marc Minkowski tijdens het “Festival d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence”. Ze werkte mee aan verscheidene producties van zomeropera, Alden Biesen, o.l.v. Koen Kessels. Als soliste trad ze op met verscheidene ensembles waaronder het “Jugendspiel-ensemble”, Soratea, het “Juniorenorkest van Antwerpen”, “EuropaChorakademie” , “Singakademie zu Berlin”, “Arti Vocali” en “Aquarius”.. Ze vertolkte de rol van "Guillaume" in "Le secret de Fortunio" van J.Offenbach en de rol van Rosina in "La finta semplice" van W.A.Mozart o.l.v. Michel Tilkin. Sinds 2006 is ze als stempedagoge vast verbonden aan het gemengd koor Arti Vocali o.l.v. Dirk De Nef. Ze werkt ook als stemcoach voor muziektheater De waancel o.l.v. Peter Spaepen en koor Dennegalm o.l.v. Annick Truyts. In september 2013 werd ze de nieuwe dirigente van het koor verbonden aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Antwerpen. Bij VMT vertolkte ze de rol van O Lia San in “Viktoria en haar Huzaar”. Voor "De Vogelhandelaar" is Ann ook aangesteld als koorleidster, welke zij met brio uitvoerde, waarop VMT haar ook dit jaar deze functie blijft toevertrouwen.

Korte Inhoud

De geschiedenis speelt zich af in Wenen en China

Lisa, de dochter uit een adellijke Weense familie, wordt verliefd op de Chinese prins Sou Chong en verlaat Wenen om hem te volgen naar China. Daar worden beiden zich bewust van de onverenigbaarheid van hun karakters en de onoverkomelijke verschillen tussen de westerse en oosterse cultuur. Die tegenstellingen leiden tot een bitter conflict en het tragische einde van hun liefdesverhaal. Lisa’s exotische droom vervliegt, en verteerd door heimwee naar haar vroegere leventje, keert ze ontgoocheld terug naar haar mooie blauwe Donau. De prins blijft alleen achter en tracht zijn pijn te lenigen met een “Immer nur lächeln”, zoals de Chinese gewoonte het volgens het toenmalige clichébeeld voorschreef, altijd maar lachen of glimlachen, wat er in het leven ook moge gebeuren. Andere onverwoestbare aria’s uit deze operette zijn “Meine Liebe, deine Liebe, die sind beide gleich” en “Dein ist mein ganzes Herz !”

Cast

Kris Wouters

Prins Sou-Chong

Nahtalie Denyft

Lisa Lichtenfels

An Lauwereins

alternate Lisa Lichtenfels

François Jacobs

Graaf Ferdinand Lichtenfels & Oom Tsjang

Rudi Giron

Luitenant Gustl von Pottenstein

Eva Vanduren

Mi

Gertjan Put

Liu-Wei, Oppereunuch

Paul Vermunicht

Alphons, de butler

Patrick Peeters

Alphons, de butler

Jo Segers

Hu-Lang, bediende van Sou-Chong

Hubert Van den Heuvel

Generaal Von Strohm

Rosine Vercammen

Mevrouw Von Strohm

Annelies Agten 

Lore (nichtje van Lisa)

Joke Bonneu

Fini (vriendin van Lore)

Lisa

Franzi (vriendin van Lore)

Sofie

Valley (vriendin van Lore)

Stefanie Roelants

Toni (vriendin van Lore)